Pyszny obiad
KEBAB W WERSJI LIGHT
Co potrzebne ?
- tortilla
- świeży szpinak
- tuńczyk z puszki w sosie własnym
( bez różnicy czy rozdrobniony czy w kawałkach )
- pomidor
- czerwona cebula
- oliwki
- świeża bazylia
- oregano
- pieprz
sos :
- jogurt naturalny / typu greckiegu
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- świeży koperek
Zaczynamy od sosu.
Jest to sos czosnkowy, ale własnej roboty. Jeśli bardzo Wam się spieszy możecie użyć gotowego. Jednakże sos jest bardzo prosty w wykonaniu i nie zajmuje wiele czasu i co ważne jest o wiele razy zdrowszy i pyszniejszy ;)
Jogurt przelewamy do niedużego naczynia.
Czosnek obieramy i wyciskamy do jogurtu.
Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Przyprawiamy pieprzem i koperkiem.
Sos czosnkowy gotowy ;)
Kolej na naszego kebaba.
Tortillę podsmażamy z obu stron na rozgrzanej patelni lub planchy.
Gdy już się lekko zarumieni przekładamy na talerz.
Liście szpinaku dokładnie myjemy i osuszamy.
Następnie układamy na tortilli.
Pomidora kroimy w kosteczkę i dodajemy do szpinaku.
Tuńczyk odcedzamy z nadmiaru wody i nakładamy dowolną ilość.
Następnie kroimy cebulę i posypujemy nią tuńczyka
Dodajemy pokrojone oliwki.
Polewamy wszystko przygotowanym wcześniej sosem czosnkowym.
Przyprawiamy wedle gustu.
( ja przyprawiłam świeżą bazylią, oregano i pieprzem )
No i teraz trzeba zawinąć naszego kebaba.
Możecie to zrobić tak jak ja albo tak jak Wam po prostu wygodniej.
Zawiniętego kebaba podsmażamy z każdej strony.
( Długość zależy od tego jakiego kebaba wolicie, lekko czy mocno przypalonego, miękkiego czy chrupiącego itd ;p )
Podsmażyć choć przez chwilę i tak trzeba, aby wszystkie składniki w środku były ciepłe podczas jedzenia.
I GOTOWE ;)
SMACZNEGO ;)
Jest to lekka, zdrowa i prosta alternatywa dla tłustego kebaba z budki.
Możecie także zamiast tuńczyka dodać pierś z kurczaka albo z indyka lub jakąkolwiek inną rybę.
Dajcie znać jak Wam wyszło i czy smakowało !
Najlepszy kebab na świecie! <3 Ja dodaję jeszcze kukurydzę do tego :-)
OdpowiedzUsuńJa robię z kurczakiem, i również jest bardzo dobry ;)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńJjeku ale mi smaka narobilas :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tortille. : ) To mój codzienny i bezpieczny obiad. Można stworzyć przeróżne wariacje na jej temat. Pysznie smakuje również z kurczakiem i sałatą lodową. Często dodaję też świeżego ogórka, kukurydzę, czy paprykę. Myślę nad wypróbowaniem wersji "po meksykańsku" z mieloną piersią z kurczaka w lekkim sosie pomidorowym, z kukurydzą i fasolą. Hm, czy próbowałaś już może czegoś podobnego? : )
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis.zrobiłąm i był przepyszny ^^
OdpowiedzUsuń