20 sierpnia, 2014

Pomysł na ...

Pyszny obiad

KEBAB W WERSJI LIGHT 



Co potrzebne ?
- tortilla 
- świeży szpinak
- tuńczyk z puszki w sosie własnym 
( bez różnicy czy rozdrobniony czy w kawałkach )
- pomidor
- czerwona cebula
- oliwki
- świeża bazylia
- oregano
- pieprz

sos :
- jogurt naturalny / typu greckiegu
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- świeży koperek


Zaczynamy od sosu. 
Jest to sos czosnkowy, ale własnej roboty. Jeśli bardzo Wam się spieszy możecie użyć gotowego. Jednakże sos jest bardzo prosty w wykonaniu i nie zajmuje wiele czasu i co ważne jest o wiele razy zdrowszy i pyszniejszy ;)


Jogurt przelewamy do niedużego naczynia.



Czosnek obieramy i wyciskamy do jogurtu.
 Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.




 Przyprawiamy pieprzem i koperkiem.




Sos czosnkowy gotowy ;)



Kolej na naszego kebaba.
Tortillę podsmażamy z obu stron na rozgrzanej patelni lub planchy. 
Gdy już się lekko zarumieni przekładamy na talerz.



Liście szpinaku dokładnie myjemy i osuszamy.
Następnie układamy na tortilli.




Pomidora kroimy w kosteczkę i dodajemy do szpinaku.




Tuńczyk odcedzamy z nadmiaru wody i nakładamy dowolną ilość.



Następnie kroimy cebulę i posypujemy nią tuńczyka




Dodajemy pokrojone oliwki.



Polewamy wszystko przygotowanym wcześniej sosem czosnkowym.



Przyprawiamy wedle gustu.
( ja przyprawiłam świeżą bazylią, oregano i pieprzem )


No i teraz trzeba zawinąć naszego kebaba.
 Możecie to zrobić tak jak ja albo tak jak Wam po prostu wygodniej.





Zawiniętego kebaba podsmażamy z każdej strony. 
( Długość zależy od tego jakiego kebaba wolicie, lekko czy mocno przypalonego, miękkiego czy chrupiącego itd ;p )
Podsmażyć choć przez chwilę i tak trzeba, aby wszystkie składniki w środku były ciepłe podczas jedzenia.



I GOTOWE ;)









SMACZNEGO ;)


Jest to lekka, zdrowa i prosta alternatywa dla tłustego kebaba z budki.
Możecie także zamiast tuńczyka dodać pierś z kurczaka albo z indyka lub jakąkolwiek inną rybę.

Dajcie znać jak Wam wyszło i czy smakowało !


  

Poobiednia kawusia < 3


6 komentarzy:

  1. Najlepszy kebab na świecie! <3 Ja dodaję jeszcze kukurydzę do tego :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja robię z kurczakiem, i również jest bardzo dobry ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jjeku ale mi smaka narobilas :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam tortille. : ) To mój codzienny i bezpieczny obiad. Można stworzyć przeróżne wariacje na jej temat. Pysznie smakuje również z kurczakiem i sałatą lodową. Często dodaję też świeżego ogórka, kukurydzę, czy paprykę. Myślę nad wypróbowaniem wersji "po meksykańsku" z mieloną piersią z kurczaka w lekkim sosie pomidorowym, z kukurydzą i fasolą. Hm, czy próbowałaś już może czegoś podobnego? : )

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis.zrobiłąm i był przepyszny ^^

    OdpowiedzUsuń