06 września, 2014

Pomysły na ..


ŚNIADANIE 

Najważniejszy posiłek w ciągu dnia !



NA SŁODKO

PLACUSZKI OWSIANE Z MUSEM TRUSKAWKOWYM


Co potrzebne ?
-szklanka płatków owsianych
- 1 jajko
- pół szklanki mleka kokosowego ( może być też zwykłe odtłuszczone )
- siemię lniane
- pestki dynii
- otręby żytnie
-  cynamon 
- truskawki
- maliny
- borówki
- migdały


Na początku blendujemy płatki owsiane na "piasek". Zrobi się z nich taka mąka. Dodajemy do niej pestki dynii i otręby żytnie i całość blendujemy ;)
Nalewamy do pojemnika mleko, dosypujemy naszą "mąkę" i wbijamy jajko.


Dosypujemy trochę siemienia lnianego.




Posypujemy szczyptą cynamonu i miksujemy wszystko na gładką masę.



Czas na polewę ! 
Płuczemy dokładnie truskawki i odkrajamy to co niepotrzebne.


I blendujemy je do momentu uzyskania musu.


Wracamy do placuszków.
Uzyskaną masę wylewamy na suchą patelnię. ( wielkość placków zależy od Was , byle by były cienkie )
Podsmażamy ok 5-7 minut.


Polewamy musem truskawkowym, dodajemy malin i borówek.


 Posypujemy pokrojonymi migdałami .
I gotowe !





TWAROŻEK TRUSKAWKOWY



Co potrzebne?
- chudy twaróg
- truskawki
- pestki dynii
- otręby żytnie
- kromka chleba fitness
- masło orzechowe (przepis na domowe masło TUTAJ)


Blendujemy twaróg z truskawkami.




Posypujemy otrębami i dodajemy pestki dynii.


Kromkę chleba smarujemy masłem orzechowym.


Szybko i pysznie !




OWSIANKA Z OWOCAMI



Co potrzebne ?
- płatki owsiane
- mleko kokosowe (lub odtłuszczone)
- ulubione owoce ( ja użyłam wtedy melona, śliwki, ananasa i jabłka)
- suszona żurawina ( bądź inny suszony owoc)
- pestki dynii ( mogą być także orzechy włoskie czy migdały)
- otręby żytnie
- cynamon


Owsiankę zalewamy wrzątkiem. Czekamy aż pochłoną wodę i zalewamy mlekiem. ( można także zagotować przez chwilę owsiankę na samym mleku).


Kroimy wybrane owoce i dodajemy do owsianki.





Dodajemy pestki dynii lub orzechy.



Posypujemy otrębami.


Jeszcze tylko cynamon  ;)



Często dodaję też miodu lub masła orzechowego.

Inny przykład owsianki






NA SŁONO

SEREK WIEJSKI Z WARZYWAMI


Co potrzebne?
- serek wiejski lekki
- dwie kromki chleba pełnoziarnistego
- świeży szpinak
- pomidor
- por
- pieprz
- oregano
- chilli

można także dodać np rzodkiewkę , paprykę itp ;)

Szpinak myjemy, warzywa kroimy i dodajemy do serka wiejskiego i na chlebek. Przyprawiamy .
I możemy jeść ;)



TWAROŻEK Z KIEŁKAMI


Co potrzebne ?
- chudy twaróg
- świeży szpinak
- pomidor
- czerwona cebula
- rzodkiewka
- kiełki rzodkiewki
- oregano
- pieprz

Warzywa kroimy , dodajemy do twarogu. Dekorujemy kiełkami rzodkiewki i przyprawiamy.


Jeśli twaróg jest za suchy możecie dolać sobie jogurty naturalnego.



Na śniadanie polecam także:
- jajecznicę lub omleta z pomidorami , szpinakiem i świeżą bazylią
- tosty z pieczywa pełnoziarnistego z tuńczykiem lub łososiem
- serek wiejski na słodko ( z musem owocowym )



Smacznego !


dajcie znać jak Wam wyszło ;)
Miłego weekendu

Pola




WYPRZEDAŻ !
Zachęcam do kupowania ubrań ;)
kontakt: bogdanska.p1@gmail.com

















1 komentarz:

  1. Swietne i pyszne pomysly! ;) na pewno wszystkich sprobuje!
    Najlepszy blog na swiecie Polu <3

    OdpowiedzUsuń