Obiadek
NADZIEWANY KURCZAK
Co potrzebne ? (porcja dla 2 osób)
- filet z kurczaka (najlepiej podwójny)
- woreczek kaszy jaglanej
- świeży szpinak (ok 5 garści)
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
- pól cebuli
- 2 krążki czerwonej cebuli
- 6 oliwek
- kiełki rzodkiewki
- 2 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- pieprz
- chilli
sos:
- jogurt naturalny ( ok. 4 łyżek )
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- chilli
Przepis na sos czosnkowy znajdziecie TUTAJ. Tym razem nie dodawałam koperku ale odrobinę chilli.
Kaszę jaglaną gotujemy według zaleceń na opakowaniu.
Szpinak myjemy , osuszamy i siekamy.W międzyczasie podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek. Gdy się lekko zarumienią dodajemy posiekany szpinak. Podsmażamy wszystko ok. 5-7 minut. Dolewamy jogurtu naturalnego , mieszamy i zostawiamy na małym ogniu.
Filet z kurczaka nadziewamy pokrojonymi oliwkami i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Czekamy aż nabierze odpowiedniego koloru. Następnie wyjmujey go oblewamy go naszym sosem czosnkowym ( zostawiamy trochę sosu na koniec ). Ponownie wkładamy filet i zostawiamy do momentu aż się zarumieni.
Gdy to się stanie układamy na nim plaster pomidora, posypujemy pokrojoną czerwoną cebulką i przyprawiamy ziołami, pieprzem i chilli. Wkładamy z powrotem na jakieś 5 minut.
Kasza powinna już być gotowa więc odcedzamy ją i wykładamy na patelnie ze szpinakiem. Mieszamy wszystko, polewamy resztką sosu czosnkowego i doprawiamy wedle gustu.
Przekładamy kaszę ze szpinakiem i gotowy filet z kurczaka na talerz.
Filet posypujemy kiełkami.
I pozostaje mi tylko życzyć SMACZNEGO !
Siostrze smakowało ; )
A Wam ?
- filet z kurczaka (najlepiej podwójny)
- woreczek kaszy jaglanej
- świeży szpinak (ok 5 garści)
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
- pól cebuli
- 2 krążki czerwonej cebuli
- 6 oliwek
- kiełki rzodkiewki
- 2 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- pieprz
- chilli
sos:
- jogurt naturalny ( ok. 4 łyżek )
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- chilli
Przepis na sos czosnkowy znajdziecie TUTAJ. Tym razem nie dodawałam koperku ale odrobinę chilli.
Kaszę jaglaną gotujemy według zaleceń na opakowaniu.
Szpinak myjemy , osuszamy i siekamy.W międzyczasie podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek. Gdy się lekko zarumienią dodajemy posiekany szpinak. Podsmażamy wszystko ok. 5-7 minut. Dolewamy jogurtu naturalnego , mieszamy i zostawiamy na małym ogniu.
Filet z kurczaka nadziewamy pokrojonymi oliwkami i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Czekamy aż nabierze odpowiedniego koloru. Następnie wyjmujey go oblewamy go naszym sosem czosnkowym ( zostawiamy trochę sosu na koniec ). Ponownie wkładamy filet i zostawiamy do momentu aż się zarumieni.
Gdy to się stanie układamy na nim plaster pomidora, posypujemy pokrojoną czerwoną cebulką i przyprawiamy ziołami, pieprzem i chilli. Wkładamy z powrotem na jakieś 5 minut.
Kasza powinna już być gotowa więc odcedzamy ją i wykładamy na patelnie ze szpinakiem. Mieszamy wszystko, polewamy resztką sosu czosnkowego i doprawiamy wedle gustu.
Przekładamy kaszę ze szpinakiem i gotowy filet z kurczaka na talerz.
Filet posypujemy kiełkami.
I pozostaje mi tylko życzyć SMACZNEGO !
Polu ta czcionka jest niekorzystna, źle sie czyta, aż oczy bolą :(
OdpowiedzUsuń