Ciasto marchewkowe możemy spotkać pod każdą postacią: na słodko, z bezą, z orzechami, z jogurtem , z lukrem , z posypką , w wersji wegańskiej, light, fit ..itd..
Ja jednak mam swój sprawdzony sposób z ograniczoną ilością składników, bez mleka, masła , jogurtu i za każdym razem smakuje tak samo dobrze . I przede wszystkim nie zawiera zbędnych cukrów i dla osób dbających o linię jest idealnym deserem ;)
CIASTO MARCHEWKOWE
POD PRZYPIECZONYM MASŁEM ORZECHOWYM
Czego potrzebujemy?
- marchewek ( im więcej tym lepiej)
- mąki żytniej
- płatków owsianych
- cynamonu
- jajka
- cukier trzcinowy ( niekoniecznie)
- orzechy ziemne niesolone
STEP BY STEP
1. Na najmniejszych oczkach tarki, ucieramy jak najwiecęj marchewek . U mnie średio 10/15 marchewek.
2. Po utarciu odsączamy sok z utartej marchewki.
3. Następnie dodajemy mąkę ( ja dodaję zawsze na oko , ale myślę że ok 1 szklankę)
Jeśli ktoś woli zamiast mąki żytniej możemy też użyć mąki owsianej , lub zblednować na drobny proszek płatki owsiane. Od czasu do czasu ta właśnie robię , ciasto różni się wtedy tylko konsystencją.
4. Cynamonu sypiemy dość sporo. Też robię to na oko , ale ok 1/2szklanki
5. Dodajemy jajko ( i żółtko i białko)
6. Cukru dodajemy według uznania , możemy także pominąć ten składnik.
7. Tacę w której będziemy piec ciasto wysypujemy płatkami owsianymi ( casto się nie przykleja i ma chrupiący spód). Można także wczesniej zalać płatki wrzatkiem i po zmięknięciu wyłożyć nimi spód ciasta.
8. Następnie wykładamy zmieszaną dokładnie masę na nasze płatki owsiane i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
Pozostawiamy a ok. 30 min w 180/200 stopniach.
9. W tym samym czasie blendujemy orzeszki na gładką masę.
Można dodać także łyżkę miodu ;)
10. Gdy ciasto wystarczająco się podpiecze smarujemy wierzchnią warstę masłem orzechowym.
Wkładamy do piekarnika na 15 minut , ustawiamy piekarnik na opcję z nagrzewaniem z góry.
11. Jeśli masło się przyrumieni możemy wyjąć gotowe ciasto.
12. Czekamy chwilę , aż ciasto wystygnie.
13. Robimy sobię kawę/herbatę i możemy rozkoszować się smakiem naszego ciasta marchewkowego!
SMACZNEGO !!
Pola
muszę wypróbować, bo ciasto marchewkowe to jedno z moich ulubionych, ale niestety zwykle jest tam bardzo dużo tłuszczu :c zastanawia mnie tylko tak duża ilość cynamonu. :D
OdpowiedzUsuńwidziałam na twoim instagramie, że się odchudzałaś (btw - masz cudowną figurę! <3). mogłabyś o tym powiedzieć coś więcej? polecić jakieś ćwiczenia, podzielić się innymi przepisami?
Uwielbiam ciasto marchewkowe:)
OdpowiedzUsuńPyszne ♥♥♥ Genialny przepis -> DZIĘKUJĘ
OdpowiedzUsuń