02 lutego, 2016

Pyszne i zdrowe ciasto marchewkowe






Ciasto marchewkowe możemy spotkać pod każdą postacią: na słodko, z bezą, z orzechami, z jogurtem , z lukrem , z posypką , w wersji wegańskiej, light, fit ..itd..


Ja jednak mam swój sprawdzony sposób z ograniczoną ilością składników, bez mleka, masła , jogurtu i za każdym razem smakuje tak samo dobrze . I przede wszystkim nie zawiera zbędnych cukrów i dla osób dbających o linię jest idealnym deserem ;)

CIASTO MARCHEWKOWE 

POD PRZYPIECZONYM MASŁEM ORZECHOWYM



Czego potrzebujemy? 



- marchewek ( im więcej tym lepiej)
- mąki żytniej
- płatków owsianych
- cynamonu
- jajka
- cukier trzcinowy ( niekoniecznie)
- orzechy ziemne niesolone 


STEP BY STEP


1. Na najmniejszych oczkach tarki, ucieramy jak najwiecęj marchewek . U mnie średio 10/15 marchewek.

2. Po utarciu odsączamy sok z utartej marchewki.



3. Następnie dodajemy mąkę ( ja dodaję zawsze na oko , ale myślę że ok 1 szklankę)
Jeśli ktoś woli zamiast mąki żytniej możemy też użyć mąki owsianej , lub zblednować na drobny proszek płatki owsiane. Od czasu do czasu ta właśnie robię , ciasto różni się wtedy tylko konsystencją.


4. Cynamonu sypiemy dość sporo. Też robię to na oko , ale ok 1/2szklanki



5. Dodajemy jajko ( i żółtko i białko)




6. Cukru dodajemy według uznania , możemy także pominąć ten składnik.



7. Tacę w której będziemy piec ciasto wysypujemy płatkami owsianymi ( casto się nie przykleja i ma chrupiący spód). Można także wczesniej zalać płatki wrzatkiem i po zmięknięciu wyłożyć nimi spód ciasta.

8. Następnie wykładamy zmieszaną dokładnie masę na nasze płatki owsiane i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
Pozostawiamy a ok. 30 min w 180/200 stopniach.




9. W tym samym czasie blendujemy orzeszki na gładką masę.
Można dodać także łyżkę miodu ;)


10. Gdy ciasto wystarczająco się podpiecze smarujemy wierzchnią warstę masłem orzechowym.
Wkładamy do piekarnika na 15 minut , ustawiamy piekarnik na opcję z nagrzewaniem z góry.

11. Jeśli masło się przyrumieni możemy wyjąć gotowe ciasto.

12. Czekamy chwilę , aż ciasto wystygnie.

13. Robimy sobię kawę/herbatę i możemy rozkoszować się smakiem naszego ciasta marchewkowego!


SMACZNEGO !!

Pola





3 komentarze:

  1. muszę wypróbować, bo ciasto marchewkowe to jedno z moich ulubionych, ale niestety zwykle jest tam bardzo dużo tłuszczu :c zastanawia mnie tylko tak duża ilość cynamonu. :D
    widziałam na twoim instagramie, że się odchudzałaś (btw - masz cudowną figurę! <3). mogłabyś o tym powiedzieć coś więcej? polecić jakieś ćwiczenia, podzielić się innymi przepisami?

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasto marchewkowe:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne ♥♥♥ Genialny przepis -> DZIĘKUJĘ

    OdpowiedzUsuń